Zwem-ABC & zwemvaardigheid

De Nationale Zwemdiploma’s worden landelijk uitgegeven door de Nationale Raad Zwemveiligheid en bestaan uit het Zwem-ABC, de Zwemcertificaten, Nationale Snorkeldiploma’s en de Zwemvaardigheidsdiploma’s.

Het Zwem-ABC is de basis van goed zwemonderwijs. Je voldoet aan de Nationale Norm Zwemveiligheid als je het Nationaal Zwemdiploma C van de Nationale Raad Zwemveiligheid op zak hebt. Zwemveiligheid kan je alleen behouden door oefening. Het is belangrijk om te blijven zwemmen. Dit kan met de Zwemvaardigheidsdiploma’s na het Zwem-ABC.

Zwemdiploma A

Je beheerst vaardigheden voor een zwembad zonder attracties. Zwemdiploma A is de opstap naar Zwemdiploma B en het complete Zwem-ABC.

Zwemdiploma B

Je beheerst vaardigheden voor een zwembad met attracties, zoals een (wildwater)glijbaan, een golfslagbassin en een stroomversnelling. Zwemdiploma B is de tussenstap naar Zwemdiploma C = Nationale Norm Zwemveiligheid

Zwemdiploma C = Nationale Norm Zwemveiligheid

Je beheerst vaardigheden voor een zwembad met attracties en in open water zonder stroming of grote golfslag, zoals recreatieplassen en bredere sloten/vaarten (behalve in de zee). Met dit diploma voldoe je aan de Nationale Norm Zwemveiligheid.

Hoe weet je of je hét Nationaal Zwemdiploma van de Nationale Raad Zwemveiligheid in handen hebt?

Het Nationaal Zwemdiploma van de Nationale Raad Zwemveiligheid is een waardedocument. Helaas rouleren er ook kopieën of nagemaakte exemplaren. Wil je zeker weten dat je een Nationaal Zwemdiploma A, B of C van de Nationale Raad Zwemveiligheid hebt? Check dan of het diploma voorzien is van de echtheidskenmerken.

Zwemcertificaten A, B en C

De Nationale Norm Zwemveiligheid met het Zwemdiploma C is voor vrijwel iedereen haalbaar. Er is speciale aandacht voor kinderen met een (tijdelijke) beperking. Een groot aantal van deze kinderen haalt het zwemdiploma, maar wanneer dat lang duurt of toch niet haalbaar is dan zijn er de Nationale Zwemcertificaten A, B en C. Zwemcertificaten zijn, net als het Zwem-ABC, stappen op weg naar zwemveiligheid. Bij ieder Zwemcertificaat is sprake van een verplicht onderdeel, dat een zekere mate van zwemveiligheid in zich heeft en een open deel afhankelijk van de mogelijkheden van het kind.

Nationale Snorkeldiploma’s

De vernieuwde Nationale Snorkeldiploma’s worden per 1 juni 2021 uitgegeven onder de Licentie Nationale Zwemdiploma’s. Deze diplomalijn uit het vervolgaanbod is erop gericht om kinderen ook na het behalen van de Nationale Zwemdiploma’s A, B en C plezier te laten hebben in het water om zo de zwemvaardigheid op peil te houden. Tijdens de snorkellessen bouwen kinderen aan hun conditie en leren ze de vaardigheden van het snorkelen.

Zwemvaardigheidsdiploma’s

Kinderen die het leuk vinden om na het behalen van het Zwem-ABC nog meer te leren, kunnen hun zwemvaardigheid verder vergroten met de algemene en specifieke Zwemvaardigheidsdiploma’s. Na het ABC kunnen bij de Watervrienden Neptunus nog de volgende zwemvaardigheidsdiploma’s behaald worden:

      • Zwemvaardigheid 1, 2 en 3: na het Zwem-ABC kan je de zwemvaardigheid en zwemveiligheid verder vergroten met de Zwemvaardigheidsdiploma’s.
      • Wereldzwemslagen 1, 2 en 3: kinderen maken een reis over de wereld en door de geschiedenis en leren huidige en historische zwemslagen die over de hele wereld worden en werden gezwommen.
      • Snorkeldiploma’s 1, 2 en 3.
  •  

Mocht er na het behalen van de zwemdiploma’s A, B en C nog interesse zijn om nog verder te gaan met de zwemlessen dan zullen de aanwezige zweminstructeurs u graag informeren over de mogelijkheden.

Diplomaeisen Zwem-ABC, zwemvaardigheid, wereldzwemslagen en snorkeldiploma

Hieronder treft u een lijst aan met een koppeling naar de eisen waaraan voldaan moet worden bij het afzwemmen bij de diverse diploma’s of zwemvaardigheden die aangeboden worden bij de Watervrienden Neptunus.

Door te klikken op het gekozen diploma/zwemvaardigheid zal deze vanaf een mobiele telefoon gedownload worden, en op een laptop in een apart scherm in te zien zijn.

Scroll naar boven